(058) 284 77 84
Wat we doen

Innovatie

De wereld verandert in een rap tempo. Dat daagt uit tot nadenken over het verbeteren van bestaande producten, buiten gebaande paden treden, maar ook het realiseren van nieuwe ideeën. Volop mogelijkheden voor uw organisatie. Maar waar begint u of wat zijn de mogelijkheden? Onze experts denken graag met u mee, adviseren en kunnen u ondersteunen in de uitvoering. Of u nu acteert in de Bibliotheek- of culturele sector, het onderwijs of de zorg- en welzijnssector.

Wat we doen

Wij adviseren en ondersteunen u bij vernieuwingsprocessen, productontwikkeling en ontwikkelen ook eigen producten die u kunt inzetten voor uw organisatie.

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Jeroen de Boer of Bertus Douwes.

Onze producten

Innovatie advies en sparringpartner

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn of eens brainstormen? We denken graag met u mee in innovatie- en vernieuwingstrajecten. Misschien is bijvoorbeeld een Business Model Canvas sessie iets voor u. Een model waarmee u een business model kunt uitwerken op 1 A4. Bijvoorbeeld om te bepalen hoe uw organisatie zich nog meer kan onderscheiden. Praktisch, overzichtelijk en waardevol. Een dergelijke sessie organiseren we graag voor u.

Productontwikkeling

Ons team ontwikkelt producten en diensten zodat u uw klanten nog beter kunt bedienen. Zo kunnen toeristen op de Waddeneilanden tegenwoordig meteen boeken aanvragen bij het reserveren van hun accommodatie. En in kleine kernen, waar geen bibliotheek is, regelen wij bibliotheekvoorzieningen. Zodat ook daar boeken geleend kunnen worden.  

FryskLab

Met het mobiele FabLab FryskLab wil BSF onderzoeken hoe creatieve maakprocessen bijdragen aan de creatieve, technische en ondernemende vaardigheden van kinderen en jongeren, de zogenaamde 21st Century Skills. FryskLab maakt gebruik van de FabLabomgeving om de vaardigheden te stimuleren die nodig zijn voor de wereld van morgen: creativiteit, ondernemerschap en kritische reflectie. FabLabs zijn ideale, inspirerende en informele leeromgevingen om 21st Century Skills te ontwikkelen. FryskLab is inzetbaar in het onderwijs, maar ook voor het bedrijfsleven om innovatie te stimuleren. Kijk voor meer info op: www.frysklab.nl      

SocialMediaCaster

SocialMediaCaster (SMC) is een nieuw innovatief product waarin sociale media ingezet worden ter verrijking van bronnencollecties. SMC verbindt uw producten met sociale media. De modern vormgegeven informatiezuil scant uw producten en zoekt automatisch gerelateerde informatie op het internet en sociale media. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de tweede versie van SMC, de aansluiting op de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) en de ontwikkeling van de mobiele applicatie ExplorApp. http://www.socialmediacaster.nl    

Kennissessies, workshops / trainingen

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de nieuwste (digitale) ontwikkelingen voor uw organisatie? BSF heeft een divers workshopprogramma op tal van onderwerpen. Daarnaast organiseert BSF regelmatig kennissessies, ook wel kennisDAGdelen. In één dagdeel op de hoogte van alle ins en outs van een specifiek onderwerp. Meld u aan voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte van thema's en data.

Fab the Library!

BSF heeft een drietal modules ontwikkeld die gezamenlijk de leergang Fab the Library! vormen (de modules zijn echter ook los van elkaar te volgen). Bibliotheken die deelnemen aan Fab the Library! zijn daarna zelf in staat aan de slag te gaan met een FabLab of makerspace in de bibliotheek. Het aanbod omvat een hands-on component (werken met de 3D printer en lasersnijder bijvoorbeeld), gaat in op business development (gebruikmakend van de methoden Business Model Canvas en Empathy Mapping) en vanzelfsprekend de inhoudelijke match tussen bibliotheekwerk en makerscultuur. Meer info vindt u op: http://www.frysklab.nl/bibliotheek/

FryskLab Elements

Voor de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs ontwikkelden we Frysklab Elements. Dit educatieve aanbod richt zich op de combinatie van digitale fabricage en de inhoudelijke thema’s Watertechnologie en Duurzame Energie. Op basis van de vier elementen (water, aarde, lucht, vuur) ontwikkelen kinderen en jongeren kennis t.a.v. watertechnologie en duurzame energie en maken tegelijkertijd kennis met het Fablab, de basisprincipes van digitale fabricage en open design. Het onderwijsprogramma bestaat uit vier modules waarin leerlingen aan de hand van concrete opdrachten een ontwerp maken, een prototype ontwikkelen en verslag doen van de resultaten. Elke module wordt ondersteund met lesformats en begeleidend materiaal. Per module worden twee lessen ontwikkeld. Meer info vindt u op: http://www.frysklab.nl/onderwijs/

Linked open data

BSF werkt aan een aantal diensten waarbij gebruik wordt gemaakt van linked open data. Aan de hand van het thema Slavernij wordt binnen een pilot een toegankelijke gebruikersinterface ontwikkeld die moet aantonen dat bibliotheken linked open data collecties op een voor gebruikers plezierige en begrijpelijke wijze kunnen ontsluiten. Voor de internationale FabLabgemeenschap wordt een framework ontwikkeld waarmee zij op een gemakkelijke en eenduidige manier projecten en data kunnen delen en beschikbaar maken. Meer weten? http://www.frysklab.nl/contact/

ICT

Computers en internet zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit een bedrijf of organisatie. Van communicatie tot registratie: vrijwel alles gaat via de digitale weg.  Een goed georganiseerde ICT-afdeling is daarom onmisbaar. BSF biedt professionele ICT-service op maat. En omdat wij voor een groot aantal organisaties werken, kunnen we de kosten laag houden. U richt zich op uw core business, wij doen de rest.

Wat we doen

Systeembeheer, deskundig advies, het onderhouden en leveren van complete systemen: ons team van ervaren en deskundige ICT-professionals ondersteunt uw ICT-afdeling van A tot Z.

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Gerben Yedema of Klaas Jonkers.

Onze producten

ICT advies

Benieuwd of uw ICT-omgeving nog beter kan? Ons team doet een uitgebreide inventarisatie, bespreekt verbeterpunten met u en geeft deskundig advies over de mogelijkheden. We kunnen u adviseren in de aanschaf en natuurlijk dragen wij ook zorg voor de levering en plaatsing van bijvoorbeeld pc/thin client-omgevingen of (wifi)netwerken.

Applicatiebeheer Bicat Wise en Adlib

BSF beheert zowel Bicat Wise, het ledenregistratiesysteem voor bibliotheken, als Adlib, het collectiebeheersysteem voor musea. Wij onderhouden en updaten het systeem voor uw organisatie en houden contact met de leverancier. En hebben uw medewerkers vragen of komen ze problemen tegen? Dan kunnen ze rekenen op onze ondersteuning.

Hosting van kantoorapplicaties

Altijd en overal toegang hebben tot uw programma’s en bestanden. Dat maakt uw werk nog gemakkelijker en efficiënter. BSF host alle kantoorapplicaties zoals Microsoft Office, zodat u op elk willekeurig moment en op iedere plek kunt inloggen.

Onderhoud van systemen

Bij BSF heeft u verschillende servers tot uw beschikking. Ons ICT-team zorgt voor het onderhoud ervan en biedt  ondersteuning bij problemen: ons team gaat direct aan de slag om het te verhelpen.

Helpdesk

Bij een storing, foutmelding of ander computerprobleem helpt de BSF Helpdesk u uit de brand! U kunt bij ons terecht met vragen, storingsmeldingen en andere problemen. Wij lossen uw probleem zo snel mogelijk op.   De BSF Helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur.  

Financiën

Uw financiën zijn cruciaal voor uw organisatie. Daarom is het van groot belang deze goed op orde te hebben. BSF geeft financiële ondersteuning en advies, van salarisadministratie tot de jaarrekening. Zo krijgt u snel en eenvoudig inzicht in uw financiële situatie.

Wat we doen

Bij BSF werkt u samen met een vaste administrateur die de financiële situatie van uw organisatie door en door kent. Met zijn advies en ondersteuning weet u zeker dat uw financiën altijd goed geregeld zijn.

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Martin Amperse.

Onze producten

Financieel advies

Wilt u subsidie aanvragen? Of bent u van plan een grote investering te doen? Uw vaste senior administrateur van BSF adviseert en ondersteunt u graag bij deze en andere complexe financiële vraagstukken.  

Jaarrekening/ begroting/ rapportages

Bij het opstellen van de jaarrekening of begroting werkt uw vaste senior administrateur nauw met u samen. Ook begeleidt BSF de accountantscontrole en stellen we, op basis van uw wensen, periodieke rapportages op voor bijvoorbeeld het management.  

Financiële administratie

Acceptgiro’s, incasso’s en financiële aangiftes verzorgen, in- en verkoopfacturen en kas-/bankmutaties accuraat en tijdig verwerken: het financiële team van BSF zorgt ervoor dat uw financiële administratie op orde is. Wilt u processen als deze liever via de computer regelen, dan zorgen wij voor de digitalisering.  

Salarisadministratie

Om op tijd de salarissen te kunnen uitbetalen, moeten alle wijzigingen in de administratie goed worden bijgehouden. BSF zorgt ervoor dat mutaties en onkostendeclaraties iedere maand tijdig worden verwerkt. Bovendien verzorgen wij fiscale aangiftes en kunnen we deze processen (deels) voor u digitaliseren.  

Personeelsadministratie

Een accurate personeelsadministratie voorkomt onduidelijkheid bij u en uw medewerkers. Het financiële team van BSF verwerkt snel alle mutaties in uw organisatie. Verder ondersteunt BSF bij bijvoorbeeld pensioenen, ziek- en herstelmeldingen en het opstellen van arbeidscontracten.  

Marketing en communicatie

Met een goed doordacht marketing- en communicatiebeleid creëert u kansen voor uw organisatie. Bij BSF staat een team van enthousiaste marketing- en communicatiespecialisten voor u klaar. Creativiteit, veelzijdigheid en flexibiliteit staan bij hen voorop.  En bij BSF weten we: ook een klein budget kan groots resultaat opleveren.

Wat we doen

Het marketing- en communicatieteam van BSF adviseert en faciliteert bij (strategische) marketing- en communicatievraagstukken.  Samen bedenken we creatieve plannen of slimme oplossingen voor uw bedrijf. Gewoon even sparren kan natuurlijk ook.

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Barbra Bloemink of Elly Bouwma. U bent van harte welkom voor een kop koffie of we komen graag bij u langs.

 

Onze producten

Campagnekalender voor Bibliotheken

Het marcom team heeft een campagnekalender / marketingkalender ontwikkeld voor de Friese Bibliotheken. Op deze kalender staan marketingacties als het gaat om zichtbaarheid/imago, werving, behoud en winback. Een overzichtelijke kalender waarmee u in één keer inzicht heeft in uw marketingactiviteiten voor het hele jaar. Bent u geïnteresseerd in de deze kalender neem dan contact op met Barbra Bloemink of Elly Bouwma, de marketing- en communicatie adviseurs van de BSF.

Marketingcommunicatie advies

Wilt u aan de slag met marketing en communicatie? Of uw interne communicatie verbeteren? Het marketing- en communicatieteam van BSF geeft u graag advies, ook als u alleen even wilt sparren. Over een nieuwe strategie of een originele actie, bijvoorbeeld. De koffie staat klaar!  

Projectcoordinatie

De BSF coördineert allerlei marketing- en communicatie gerelateerde projecten die stuk voor stuk bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van onze klanten. Landelijke projecten en best practices vertalen we bovendien naar de lokale omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: De Bibliotheekformule. We coördineren de implementatie en adviseren en ondersteunen Bibliotheken op het gebied van klantgerichtheid, retail, assortiment, service en inrichting. Maar ook projecten als de implementatie van voordeel met je Biebpas en de doorontwikkeling van de website van de Friese Bibliotheken.  

Marketingcommunicatie strategie

De wensen van de klant staan altijd voorop. Ook in uw marketing- en communicatiestrategie. Met een ‘customer journey’, oftewel het klantroutemodel, maakt BSF inzichtelijk hoe de klant uw organisatie ‘doorloopt’. Onze professionals zien knelpunten en kansen en doen praktische en uitvoerbare verbetervoorstellen.  

Marketingcommunicatie jaarkalender

In één oogopslag inzicht in al uw marketing- en communicatieplannen van het hele jaar. Handig! Het team van BSF ontwikkelt op basis van uw doelstellingen een marketing- en communicatiekalender. Van klantenbehoud / loyaliteit tot werving en winback. Daarmee zijn de plannen altijd overzichtelijk en inzichtelijk voor uw hele team.  

Ontwikkeling marketing- en communicatieproducten / campagnes

Een campagne ontwikkelen en in gang zetten, daar komt nogal wat bij kijken. Gelukkig weten de marketing- en communicatiespecialisten van BSF precies hoe dat in z’n werk gaat. Of u nu nieuwe klanten wilt werven of bestaande klanten aan uw organisatie wilt binden, wij bieden ondersteuning van concept tot uitvoering. Zo vertalen we landelijke campagnes zoals de Maand van het Spannende Boek de Boekenweekde Kinderboekenweek en Nederland Leest door naar de lokale Bibliotheken. En ontwikkelen we eigen campagnes als het Moordspel op Facebook

Marketing- en communicatiepakketten voor campagnes of evenementen

U hebt een activiteit, actie of campagne op de agenda staan en hebt hiervoor materialen nodig: posters, flyers, misschien een website of banner. De marketing- en communicatieprofessionals van BSF ontwikkelen een op maat gemaakt pakket met alle materialen die u nodig hebt. Zo hebt u alles in één keer bij de hand.  

HRM

Voor de dagelijkse gang van zaken moet het goed geregeld zijn voor uw medewerkers. Inspelen op ontwikkelingen binnen het HRM/ P&O vakgebied is dan noodzakelijk.

BSF  heeft de ervaring en kennis om u te ondersteunen op de diverse deelgebieden van HRM/P&O.

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op onze HRM/P&O adviseur, Lisette Henstra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze producten

CAO en arbeidsrechtelijke zaken

BSF ondersteunt u bij de doorvertaling van de CAO naar uw organisatie.  Ook adviseren we u bij arbeidsrechtelijke zaken als arbeidsovereenkomsten, verzuim en ontslag.

Personeelsregelingen

BSF adviseert u bij het opstellen van personeelsregelingen. De regelingen worden getoetst aan het arbeidsrecht en we zorgen voor de praktische uitvoering. Als u wilt kunnen wij dit ook digitaal voor u organiseren, bijvoorbeeld via E-HRM in Profit (Afas).  

Begeleiding bij organisatieveranderingen en reorganisatie

Is uw organisatie in verandering? BSF begeleidt en kan u adviseren op het gebied van onder andere sociaal plan, arbeidsrecht en outplacement.    

Werving & selectie

Begeleiding van A-Z in het vinden van de juiste medewerker voor uw organisatie. Van het opstellen van het functieprofiel en de vacature, de werving (eventueel begeleiding werving & selectiebureau) tot begeleiding gesprekken, benoeming en administratieve afhandeling.

Opleidingen & trainingen

U wilt dat uw medewerkers zich blijven doorontwikkelen? Wij volgen de laatste trends. We adviseren u bij  de selectie van geschikte opleidingen (cq. opleidingsinstituten) en trainingen die passen bij de (ontwikkel)wensen van uw organisatie. Indien gewenst kunnen wij deze ook voor u organiseren.    

Begeleiding en advies bij competentiemanagement

Competentiemanagement is een manier om uw organisatiedoelen te bereiken samen met uw personeel. Als BSF kunnen we het traject begeleiden van het Management Team en het personeel. We kunnen u ondersteunen bij de implementatie door bijvoorbeeld projectcoördinatie en trainingen. Ook is het mogelijk dit proces digitaal te ondersteunen via E-HRM in Profit (AFAS). BSF kan u als licentiehouder van Profit (AFAS) ondersteunen in het inrichten van deze digitale HRM tool.  

Logistiek

De expeditiedienst van Bibliotheekservice Fryslân brengt jaarlijks meer dan 5.000 bezoeken aan zo’n 60 bibliotheken in Friesland. Boeken, media, leskisten en andere communicatiematerialen worden door onze expeditiedienst naar hun bestemming gebracht. Iedere dag bezoeken we alle Friese bibliotheken. Steeds meer bedrijven zien daar de voordelen van en laten hun materialen door BSF verspreiden. Kunnen wij uw zending combineren met onze vaste route, dan bespaart u bovendien op de kosten.

Wat we doen

Van eenmalige zending tot structurele verspreiding, van sorteren tot afleveren: de expeditiedienst van BSF levert maatwerk. Uw logistieke vraag wordt bij ons altijd beantwoord.

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Martin Amperse, manager Facilitair bedrijf

Onze producten

Dagelijkse expeditie bibliotheken

De expeditiedienst van BSF rijdt dagelijks een vaste route langs alle Friese bibliotheken. Wij leveren uw materialen af bij één, meerdere of zelfs alle locaties. Bovendien verzorgt BSF de zogenaamde handeling: wij verdelen de materialen, pakken ze in en maken ze klaar voor verzending.  

Verspreiding materialen naar Bibliotheken

Uw brochure in de bieb? Dat kan! Onder bepaalde voorwaarden en na toestemming van de bibliotheken, natuurlijk. BSF stemt uw vraag met de bibliotheken af en onze expeditiedienst levert uw materiaal tijdens de dagelijkse expeditie aan de verschillende vestigingen.  

Maatwerk: uw materialen afgeleverd volgens eigen route

Ligt de bestemming van uw materialen niet op onze vaste dagelijkse route? Geen punt, ook dan is onze expeditiedienst inzetbaar. U bepaalt de locaties, wij zorgen voor de verdeling en het inpakken van de materialen, maken ze klaar voor verzending en leveren ze natuurlijk af.  

Media

Als serviceorganisatie van de Friese Bibliotheken weten we natuurlijk alles van boeken.  We zorgen er samen met de Bibliotheken voor dat er altijd een actueel en klantgericht assortiment in de Bibliotheken staat.
BSF zorgt voor het actueel houden van de centrale catalogus, de wekelijkse bestellingen en de verspreiding naar de Bibliotheken via de expeditie. Jaarlijks verwerken wij meer dan 50.000 titels.

 

 

 

 

 

Onze producten

Centraal collectioneren

Friesland is een van de weinige provincies waar titels centraal worden aangeschaft. Een team van bibliothecarissen verzorgen de aankoop van media voor heel Fryslan. Doordat er centraal wordt gecollectioneerd beschikt het netwerk over een meer volledige collectie die beter is afgestemd op de wensen van de klant en zijn de aanschafkosten lager. Ook zeldzame of minder populaire titels kunnen op deze manier in de collectie worden opgenomen en beschikbaar zijn voor leden.    

Catalogusbeheer

BSF zorgt voor het snel en gemakkelijk toegankelijk maken (het z.g. bibliografisch ontsluiten) van informatie van  de nieuwe titels/publicaties die dagelijks verschijnen.  Ook de wekelijkse bestellingen voor alle media voor de Friese bibliotheken worden hier gedaan.

Mediaverwerking

BSF verzorgt voor verschillende Bibliotheekorganisaties de mediaverwerking. De materialen worden besteld, gecontroleerd, gelabeld, gekoppeld aan het uitleensysteem van de Bibliotheken en RFID geschikt gemaakt. Hierbij gaat het om met name boeken maar ook cd’s, cd-roms, dvd’s, bladmuziek. De BSF verzorgt ook de mediaverwerking van diverse bedrijfsbibliotheken.    

G!DS

G!DS is de sociale en culturele kaart van de bibliotheken in Nederland. De enorme database die G!DS is bevat gegevens van alle mogelijke organisaties, op het terrein van zorg, werk, onderwijs, cultuur en recreatie. Elke organisatie die behoefte heeft aan socialekaart-informatie kan daarvoor gewoon terecht bij BSF. Denk bijvoorbeeld aan informatie voor de gemeentegidsen of een database voor achter uw website.

Advies

BSF adviseert Bibliotheken en andere organisaties bij hun beleidsvorming, -uitvoering en productontwikkeling. Bijvoorbeeld op het gebied van:

  • Taal: Fries en meertaligheid,
  • Onderwijs: (cultuur)educatie, mediawijsheid, school- en jeugdmediatheekwerk
  • Lezen: leesbevordering, laaggeletterdheid

Of het nu over taal, onderwijs of lezen gaat, onze experts staan voor u klaar.

Meer weten?

 

Neem gerust contact met ons op. Het team vertelt u graag meer!

Laaggeletterdheid: Femma Plantinga

Leesbevordering & educatie: Jillian Kloosterman en/of Janneke Straatsma

Fries en meertaligheid: Gertrud Palstra

 

 

Onze producten

Advies

Het team van BSF geeft Bibliotheken, gemeenten en andere (culturele) organisaties praktische adviezen en houdt ze op de hoogte van interessante kansen als het gaat om bijvoorbeeld taal, lezen en onderwijs. Voor de Friese bibliotheken nemen we deel aan (landelijke en provinciale) overleggen, onderhouden we een breed netwerk en houden we ontwikkelingen en trends scherp in de gaten.  

Projectcoördinatie

De BSF coördineert allerlei projecten die stuk voor stuk bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van onze klanten. Landelijke projecten en best practices vertalen we bovendien naar de lokale omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: De Bibliotheek op School. Maar ook: Biebsearch in samenwerking met het voortgezet onderwijs, diverse voorleeswedstrijden, het project Leesvirus, het Friese leesbevorderingsproject Tomke en nog veel meer.    

(Beleids)advies: taal

In Nederland worden steeds meer kinderen meertalig opgevoed. Helemaal in Fryslân. Kinderen tot ongeveer twaalf jaar zijn goed in staat om naast hun moedertaal nog één of meerdere talen te leren. Tweetaligheid kan voor kinderen een groot voordeel zijn, omdat zij al op jonge leeftijd heel bewust met taal en taalverschillen leren omgaan. Wilt u meer weten over de Friese taal, het belang van meertaligheid of hoe u dit kunt integreren in uw organisatie, beleidsplannen of project? Onze experts vertellen u hier graag meer over.

(Beleids)advies lezen

Door 15 minuten lezen per dag leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar! Ook heeft (vrij) lezen een positief effect op onder andere woordenschat, grammatica en begrijpend lezen. Lezen en ook voorlezen is dus ontzettend belangrijk. Kunnen lezen vergroot de kansen op de arbeidsmarkt en is van groot belang om mee te doen in onze kennismaatschappij. Meer weten hierover? Of wilt u graag advies over leesbevordering in uw organisatie of beleidsplannen. Onze experts helpen u graag.

(Beleids)advies onderwijs

Media zijn overal en hun maatschappelijke impact wordt steeds groter. Voor kinderen en jongeren is het daarom belangrijk om kritisch om te gaan met media, maar er ook de kansen van te benutten! Onze experts weten alles over de competenties die kinderen nodig hebben om actief en bewust mee te doen aan de mediasamenleving. Ook vertellen zij u graag over programma´s die onderwijsresultaten op het gebied van lezen, taal en informatievaardigheden verbeteren.

Over BSF

shutterstock_45546166

Wat we doen

Financiën, ICT, logistiek, media, marketing en communicatie, HRM, vormgeving en innovatie: allemaal behoren ze tot onze expertises. Daarmee ondersteunen we de Friese Bibliotheken al vijftig jaar – en daar zijn we trots op. Ook veel andere organisaties maken gebruik van onze dienstverlening. Zo kent de culturele- en onderwijsbranche geen geheimen voor ons en kennen we de zorg- en welzijnssector goed. Ook uw organisatie helpen we graag.

 Alle voordelen van BSF op een rijtje:

 

  • Wij maken bedrijfsprocessen zo betaalbaar en gemakkelijk mogelijk: (maatschappelijke) organisaties moeten zoveel mogelijk tijd en energie kunnen besteden aan hun core business. Wij zorgen ervoor dat organisaties dit ook kunnen doen.
  • Bij de BSF vindt u veel expertises onder één dak. Hierdoor kunnen wij uw organisatie van a tot z ondersteunen en heeft u altijd het juiste team van experts tot uw beschikking. Passend bij uw project, vraagstuk of organisatie.
  • Wij staan voor samenwerking: Wij beschikken over een breed netwerk waardoor we u in contact kunnen brengen met verschillende mensen om zo bijvoorbeeld een handige samenwerking te starten.
  • De BSF innoveert: onze teams houden trends en ontwikkelingen scherp in de gaten en vertalen deze naar uw bedrijf. Zo kunt u moeiteloos innoveren en meegroeien.
  • Wij hebben ruime ervaring: BSF werkt al ruim vijftig jaar samen met de Friese Bibliotheken en veel andere organisaties. Aan ervaring ontbreekt het ons dus niet.
  • Bij BSF houden we van persoonlijk contact en korte lijntjes.

 

Niet te missen!

Wij zoeken een marketing- en communicatieadviseur

Ben jij een stevige marketing- en communicatieadviseur met opgestroopte mouwen en creatieve ideeën? Die helpt de maatschappelijke impact van de Friese bibliotheken, BSF en haar culturele- en maatschappelijke partners te vergroten en zichtbaar te maken? Dan zoeken we jou. Voor het kennis- en innovatiecentrum van BSF zijn we namelijk op zoek naar marketing- en communicatieadviseur.

Lees hier de hele vacaturetekst.
Heb je interesse, laat ons dat uiterlijk 30 september weten!

Wij zoeken een projectcoördinator

Ben jij een stevige projectcoördinator die met verfrissende ideeën projecten initieert, coördineert en uitvoert met 1 doel: er samen met de Friese bibliotheken voor zorgen dat alle kinderen van 0 tot 18 jaar in Fryslân de vaardigheden hebben die ze nodig hebben voor een mooie toekomst? Voor het kennis- en innovatiecentrum van BSF zijn we in verband met zwangerschapsverlof op zoek naar een projectcoördinator met de focus op de programmalijn jeugd en onderwijs.

Bekijk hier de hele vacature.

Bibliotheek helpt scholen meertaliger te worden

Op woensdag 20 juni organiseerde Cedin in Drachten voor de vierde keer WoW, onderwijscongres over meertaligheid. De Friese bibliotheken waren present om hun aanbod voor primair en voortgezet onderwijs te presenteren. Arno Brok, Commissaris van de Koning, stelde in zijn openingswoord dat de kerndoelen voor onderwijs in en over het Fries moeten worden aangescherpt. Het Fries leeft en moet dat blijven, omdat meertaligheid bijdraagt aan taallenigheid. “Net omdat it moat, mar omdat it sa heart”, zette Brok zijn woorden kracht bij.

De Friese bibliotheken kunnen actief bijdragen aan dit beleid dankzij het Bibliotheek op school-programma, waarbij onderwijs, bibliotheek en gemeente samen werken aan dagelijkse aandacht voor leesplezier en mediawijsheid. Dit wordt gerealiseerd met behulp van leesconsulenten en (fysieke en digitale) collecties en methodes. Tijdens het congres konden de ruim 100 aanwezige leerkrachten en leraren bij de bibliotheekstand met een prijsvraag een schooljaar lang gratis gebruik van een (wisselende) meertalige collectie winnen. Afhankelijk van de winnaar was dit ‘Lês & Read’ (primaire onderwijs) of een collectie-op-maat (voortgezet onderwijs).

Jillian Kloosterman, adviseur educatie van Bibliotheekservice Fryslân: “Mensen reageerden heel enthousiast op onze boom-stand – bibliotheken laten talenten groeien – en op ons aanbod. Daarnaast hebben we het congres benut om onder docenten van voortgezet onderwijs en mbo de behoeften te peilen. Dat werd erg gewaardeerd. Ik zie dat er veel interesse is in een meertalige collectie en ondersteuning op het gebied van digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden. Daar kunnen de Friese bibliotheken weer mooi mee verder!”

Isa Hazelaar is de beste voorlezer van Fryslân!

Maar liefst 9 voorleeskampioenen streden in Fryslân op 18 april om een plaats in de landelijke finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor de brugklas.

Op 18 april organiseerde Bibliotheekservice Fryslân voor de 7e keer de provinciale finale van Read2Me!. 9 leerlingen uit de brugklas van het voortgezet onderwijs lazen voor uit hun favoriete boek. Ongeveer 100 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. Een vakkundige jury bestaande uit Michiel Schrier, Gedeputeerde bij de Provincie Fryslân, Afke Boven, programmamaker en presentator bij Omrop Fryslân en Hans van der Veen, directeur van dbieb en van Stichting Bibliotheken Midden Fryslân, hadden de taak om de beste voorlezer te kiezen. De wedstrijd vond plaats in Neushoorn in Leeuwarden.

De voorleeskampioen die de provinciale finale van Read2Me! gewonnen heeft is Isa Hazelaar van CSG Bogerman uit Sneek. Zij strijdt op 26 mei tijdens de landelijke finale in Utrecht om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2018.

Read2Me! wordt mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. Kunst van Lezen richt zich op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur. Kunst van Lezen bedient diverse leeftijdsgroepen. Voor de doelgroep 12-18 jaar is Read2Me! één van de projecten waar Kunst van Lezen zich hard voor maakt.

Provinciaal voorleeskampioen van Fryslân!

Pieter van Aalst van de Dr. Algraschool uit Leeuwarden heeft op 10 april 2018 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Fryslân gewonnen. Op 23 mei aanstaande zal Pieter de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de extra feestelijke 25ste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in De Schouwburg in Amstelveen. De uiteindelijke winnaar  mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2018’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 25ste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie vind je via de website.

Roze auto verbindt Friezen

Leen een Fries, een initiatief van de Friese bibliotheken, gaat ‘on tour’. De website waarop inwoners en bezoekers van de provincie Friezen kunnen reserveren brengt al veel mensen bijeen. Leen een Fries (LEF) wil deze 1-op-1 uitleningen waar mogelijk vastleggen en voegt daar groepsbezoeken aan mienskipsprojecten van LF2018 aan toe. De LEF-auto, die met steun van Peugeot Haaima en Adsum Reclame + Belettering is gerealiseerd, is de roze draad.

Met de knalroze auto – het logo van LEF is roze – wil Leen een Fries haar laagdrempelige karakter benadrukken. Met de auto worden de komende maanden vele gewone Friezen met een bijzonder verhaal opgezocht. Een goed voorbeeld vormen de mienskipsprojecten die in het kader van LF2018 plaatsvinden en waaraan veel vrijwilligers intensief meewerken. Leen een Fries gaat betrokkenen filmen en (groeps)activiteiten organiseren, zodat ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Niet alleen is de auto opvallend transportmiddel en terugkerend icoon in filmpjes. Ook wordt de auto ingezet als activiteit zelf. Bij evenementen kunnen bezoekers even op de achterbank kruipen om aan de hand van gesprekskaartjes te ontdekken wat een ander voor kennis en ervaring in huis heeft.

De Friese bibliotheken willen er met Leen een Fries voor zorgen dat verschillende mensen makkelijk met elkaar in contact komen om kennis en ervaring uit te wisselen. Wil je zelf eens iemand lenen of jouw bijzondere passie of hobby met je medemensen delen? Neem dan snel een kijkje op de website.

 

Opening van dbieb in de Blokhuispoort

Vanaf eind januari was de nieuwe bibliotheek van Leeuwarden al toegankelijk voor bezoekers, maar eind maart was het tijd voor een officiële opening. Zaterdag 24 maart was het daarom feest in dbieb.

Zo’n 2400 bezoekers bezochten dbieb tijdens deze feestelijke dag en er was voor ieder wat wils. Muziek, poëzie, verhalen, rondleidingen en kinderactiviteiten tot presentaties van de cursussen en spreekuren en een informatiemarkt.

Weten wat er allemaal in dbieb te doen is? Bekijk dan deze vlog van Annemarie Lindeboom.

Friese bibliotheken op een taalmissie

De Friese bibliotheken hebben een van de drie landelijke pilots binnengehaald van de Stichting Lezen, waarbij pabostudenten aan de slag gaan met de Bibliotheek op School. De Bibliotheek op School is een landelijke aanpak waarbij scholen, bibliotheken en gemeentes structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Onder andere in de vorm van collecties in de scholen en samenwerking van leesconsulenten met docenten. Met de pilot worden aankomende leerkrachten al vroeg bewust gemaakt van het belang van taal- en leesplezier. De studenten worden bewust van het inzetten van jeugdboeken bij alle vakken en krijgen een collectie met actuele boeken tot hun beschikking, bijvoorbeeld ten behoeve van stages.

Verbinden

Bij de feestelijke aftrap in dbieb in de Blokhuispoort kregen zo’n 60 aanwezige studenten een lidmaatschapskaart en een speciaal voor hun geselecteerd boek. Van belang is om een passend boek te vinden voor student en kind. Alleen wie zelf leesplezier ervaart en weet wat het aanbod is, kan dat weer overdragen aan nieuwe generaties lezers en taalgebruikers. Bibliotheekservice Fryslân initieerde de samenwerking met Stichting Lezen en NHL Stenden. Jillian Kloosterman, adviseur educatie: “Wij zien het als onze rol om Friese bibliotheken te verbinden met andere organisaties en instellingen. Maar het echte ‘missiewerk’ wordt in de vestigingen en op scholen gedaan.”

Vacature marketing- en communicatie adviseur

Ben jij een stevige marketing- en communicatieadviseur die met opgestroopte mouwen en creatieve ideeën onze partners in de culturele en maatschappelijke sector blijk kan maken? Dan zoeken we jou! Vanaf januari zoeken wij in verband met vervanging zwangerschapsverlof een marketing- en communicatieadviseur (24 uur).

In deze functie adviseer je onze partners bij marketing- en communicatievraagstukken en zorgt voor de realisatie van de zogenaamde marketingkalender van de Friese bibliotheken. Je vindt het leuk om projecten te leiden, bent strategisch sterk en kan fungeren als sparringpartner van onze partners. Daarnaast is het coördineren en realisatie van de marketing en communicatie van het project Leen een Fries een belangrijk onderdeel van je functie.

Lees hier de volledige vacaturetekst: marketing- en communicatieadviseur

Kennissessie digitale geletterdheid met Doug Belshaw & Ilona Kish

Op maandag 4 december ben je van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Kennissessie digitale geletterdheid. Digitale geletterdheid is een een steeds groter thema voor de Bibliotheek en vormt onder meer een belangrijke ambitie als het gaat om basisvaardigheden. We hebben consultant op het gebied van digitale geletterdheid Doug Belshaw bereid gevonden om zijn kennis met ons te delen tijdens deze sessie. Belshaw blijft zelfs een hele week in Fryslân in het kader van een pilotproject rondom digitale geletterdheid in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek.

BSF organiseert Maker Party!

Binnenkort organiseert BSF een FBN Maker Party. Dit is een inspirerende, creatieve, leuke en uitdagende training, bestaande uit een set workshops voor bibliothecarissen en bibliotheekmedewerkers die zich bezighouden met digitale geletterdheid, onderwijs en makerspaces/fablabs/medialabs.

Wat ga je doen?
Tijdens de Maker Party gaan we ons onder deskundige begeleiding onderdompelen in de nieuwe digitale technieken zoals 2d- en 3d-ontwerpen, 3d-printen, vinyl- en lasersnijden en coderen. Twee dagen lang gaan we leuke en/of zinvolle dingen maken om onze creatieve- en technische vaardigheden verder te ontwikkelen. Ook gaan we in kleine groepjes een eigen workshop of les ontwikkelen en de processen hiervan digitaal vastleggen.

Wanneer
Het is een 3-daagse training en vindt plaats op donderdag 30 november, vrijdag 1 december en zaterdagochtend 2 december 2017. In februari 2018 is er een terugkomdag waarop we ervaringen met elkaar uitwisselen en het FBN Maker Party werkboek presenteren. Alle resultaten komen vanzelfsprekend beschikbaar voor het Fries Bibliotheken Netwerk.

Kosten
Deelname aan de Maker Party en de terugkomdag is voor bibliotheekmedewerkers uit het Fries Bibliotheken Netwerk gratis en voor deelnemers van buiten het netwerk € 695,- exclusief BTW. De kosten zijn inclusief 3x lunch, 2x diner, drinken en versnaperingen.

Wil je meedoen?
Je kunt je opgeven via secretariaat@bfrl.nl. Het maximaal aantal deelnemers is 30, dus wees er snel bij!
Heb je inhoudelijke vragen over de training, dan kun je terecht bij Aan Kootstra.

Maker Party is een concept dat is ontwikkeld door de Mozilla Foundation.
https://learning.mozilla.org/en-US/events

FryskLab winnaar internationale innovatieprijs!

De American Library Association (ALA) heeft FryskLab aangewezen als één van de drie winnaars van de ‘Presidential Citation for Innovative International Library Projects’. Deze prijs voor internationale bibliotheekinnovaties wordt op 26 juni uitgereikt tijdens de jaarlijkse ALA conferentie in de Chicago Public Library. De nominatie voor de prijs ontving FryskLab van Ellen Tise, voormalig voorzitter van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) en nu directeur van de Universiteitsbibliotheek van Stellenbosch in Zuid-Afrika.

Een commissie van de ALA erkent FryskLab met het verzilveren van de nominatie als innovatief, uniek en een inspiratiebron voor bibliotheken wereldwijd. Jeroen de Boer, Bertus Douwes en Aan Kootstra van BSF zullen de award in ontvangst nemen. Gefeliciteerd! Wat een erkenning voor bibliotheekinnovatie in Fryslân!

Samenwerking Wellzo en BSF

Vanaf 1 mei a.s. werken Wellzo en BSF samen! De samenwerking betreft in eerste instantie het bundelen van krachten op het gebied van financiële en personeels-administratie. Voor Wellzo betekent dit dat ze efficiënter kan werken, haar ontwikkelvermogen kan versterken en bovenal kan focussen op haar primaire taak. BSF verstevigt haar ambitie om een shared service center te zijn voor welzijns- en cultuurorganisaties.

Jacques Malschaert, directeur BSF: “Het is geen toeval dat we samenwerken. We zoeken bewust de samenwerking op omdat we bewegen op deels dezelfde terreinen. Participatie, vrijwilligers, basisvaardigheden zijn thema’s waarop we beiden actief zijn. Naast het samenwerken op facilitair gebied, gaan we dus ook inhoudelijk aan de slag.” Ernst Janssen, directeur Wellzo vult aan: “Zo werken we al samen (met anderen) op het gebied geletterd Fryslân. Het gaat hier om het inhalen van de achterstand in Friesland in vergelijking met andere delen in het land op het gebied van laaggeletterdheid.”

Bij de overgang van de financiële administratie, salarisadministratie en control gaan drie medewerkers van Wellzo over naar BSF. “We zijn hier heel blij mee. Zowel wij als BSF vinden de zorg voor medewerkers en het behouden van werkgelegenheid belangrijk,” aldus Ernst Janssen.

Kennissessie Publiek! De waarde van de bezoeker

9.30 – 12.30 uur in Leeuwarden

Hierbij ben je van harte uitgenodigd om op dinsdag 9 mei deel te nemen aan de Kennissessie Publiek! De waarde van de bezoeker. Hoewel bij veel bibliotheken het aantal volwassen leden stabiel blijft of gestaag afneemt, bezoekt een steeds grotere groep mensen de Bibliotheek voor activiteiten zoals cursussen of lezingen. Deze mensen worden echter niet altijd lid. Hoe verbinden we mensen dan aan de Bibliotheek? Wat weten we eigenlijk van onze bezoekers? Wie is die burger waar we het allemaal voor doen? En hoe maken we met cijfers de waarde van ons publiek zichtbaar? Met onderzoeker Claudia de Graauw en communicatiestrateeg Ferenc van Damme belooft het een inspirerende ochtend te worden. Tijdens de sessie is ruimte voor discussie en kennisuitwisseling tussen de aanwezige bibliotheken. Deze Kennissessie is onderdeel van de Marketingkalender 2017. De sessie is bedoeld voor marketeers, communicatiemedewerkers, managers, directies en andere belangstellenden.

Sprekers ‘Publiek! De waarde van de bezoeker’   

• Claudia de Graauw  
Maakt effecten meetbaar en inzichtelijk

Claudia de Graauw is eigenaar van Onderzoeksbureau Claudia de Graauw. Samen met haar team doet zij veelal publieksonderzoek, beleidsonderzoek en effectmetingen in het culturele en maatschappelijke veld. Tijdens een interactieve presentatie laat Claudia ons zien op welke wijze publieksonderzoek gedaan kan worden en met welk doel. En bereik je met cijfermatige doelen (bijvoorbeeld een x-aantal uitleningen of leden) ook je idieële organisatiedoelen? Claudia weet hoe je de waarde van de Bibliotheek zichtbaar kunt maken. Want met welke cijfers, naast ledenaantallen, kun je nog meer laten zien dat de Bibliotheek van waarde is? Haar onderzoeksbureau maakt naar eigen zeggen ‘het onmeetbare meetbaar’. We zijn dan ook enorm nieuwsgierig naar hoe zij bijvoorbeeld de maatschappelijke impact van de Bibliotheek kan meten en inzichtelijk weet te maken.

 

Social Sofa’s in alle provincies

BSF doet mee aan het project: Social Sofa’s. Dit is een gezamenlijk project van alle provinciale serviceorganisaties voor bibliotheken. We roepen de bibliotheken in Friesland op om lokale, innovatieve projecten bij ons in te dienen. Een jury bepaalt welk project de Social Sofa wint. De belangrijkste criteria? Samenwerking binnen de wijk, innovatiekracht en de mogelijkheid tot verbreding of opschaling. De winnaars worden in de zomer bekend gemaakt. Je kunt je project uiterlijk 1 juli indienen bij BSF via info@bfrl.nl.

Wat is een Social Sofa?

Een Social Sofa is een betonnen bank die buren en buurten verbindt.  Het doel is mensen in de buurt te verbinden, de leefbaarheid van een wijk verbeteren en de sociale verbondenheid tussen bewoners een impuls geven. Social Sofa’s wordt (onder andere door opleidingsinstituut TIAS) gezien als schoolvoorbeeld voor sociaal en cultureel ondernemen. Het doel van de bank past uitsteken bij de nieuwe functie van de Bibliotheek als spin in het web bij het verbinden van mensen, instellingen en lokale kennis.

Social Sofa Tour

Na plaatsing van de sofa’s wordt een reisgids gepubliceerd met daarin alle winnende projecten. De Social Sofa Tour is een tour langs innovatieve plekken in Nederland waar de Bibliotheek een rol in speelt als initiator of verbinder.

Het social sofa project is een initiatief van SPN. SPN is het samenwerkingsverband van alle provinciale serviceorganisaties voor bibliotheken. Eén van de doelstellingen voor 2017 is het initiëren, stimuleren en verbreden van een aantal innovatieve projecten in het land. Daarbij wordt aangesloten bij wat er al is en staat het delen van kennis, het verbinden en het verbeteren centraal.

Campagne: een goed verhaal zit tussen je oren

BSF maakte voor Bibliotheekservice Passend Lezen de campagne ‘een goed verhaal zit tussen je oren’. Deze campagne promoot 45.000 gesproken boeken exclusief voor mensen die minder goed zien of dyslectisch zijn. Omdat we vinden dat iedereen moet kunnen genieten van een goed boek.

De collectie gesproken boeken zijn in bezit van Bibliotheekservice Passend Lezen en in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek worden de gesproken boeken aangeboden op de www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Meer weten over de campagne?

De Belastingdienst & de Bibliotheek

Op 18 februari 2016 hebben de Belastingdienst (BD) en de Koninklijke Bibliotheek (KB) een convenant ondertekend. Hiermee is een samenwerking vastgelegd tussen de KB en de Belastingdienst bij het ondersteunen van burgers bij het digitaal zaken doen met de overheid.

Het startpunt van dialoogsessies tussen de Belastingdienst, maatschappelijke dienstverleners en de Bibliotheek vond onlangs plaats bij BSF op 7 november. Bij deze bijeenkomst waren coördinatoren van de Bibliotheek aanwezig i.s.m. de Belastingdienst en een veertigtal deelnemers van maatschappelijke organisaties. Op deze bijeenkomst zijn afspraken gemaakt om lokale bijeenkomsten per bibliotheekorganisatie te houden. Deze kennismaking zal moeten leiden tot nauwere samenwerking tussen lokale bibliotheken en maatschappelijke dienstverleners om de belastinghulp praktisch vorm te geven.                                                                                                                               

Kennissessie LOD & co-creatie op 24/11

Kennissessie LOD & co-creatie van 9.30 – 11.30 uur bij BSF

Een informatieve ochtend waarbij de praktische toepassing van open data centraal staat met betrokken en enthousiaste sprekers die midden in het werkveld staan. De Kennissessie Linked Open Data & co-creatie biedt inspiratie voor professionals die in de praktijk met het delen en verbinden van data te maken hebben. Bibliothecarissen, medewerkers van erfgoedorganisaties, musea en beleidsmedewerkers: wees welkom op 24 november bij BSF.

Sprekers           

• Ton Zijlstra

Ton is een veranderkundig adviseur met een voorkeur voor complexe kennis- en verandervraagstukken. Sinds begin 2008 houdt hij zich bezig met het thema Open Data. Dit beschouwt hij als een belangrijk verandervraagstuk voor de overheid ten aanzien van het interne functioneren en de relatie tussen burger en overheid. Het vrijgeven van data is volgens Ton meer een kwestie van wil, dan van geld. Nieuwsgierig naar Ton als spreker? Check zijn TED Talk over Open Data. Schuif 24 november aan bij deze kennissessie en stel al je vragen!

Literaire DIS 10 keer in Friesland

November staat in het teken van de Literaire DIS. BSF organiseert namens de Friese Bibliotheken dan tien literaire en culinaire avonden, die op tien plekken door de hele provincie plaatsvinden. Op het programma lezingen en performances van onder meer Martijn Aslander, Saman Amini, Eric Smit, Stephanie van der Wiel en Joost Oomen. Via literairedis.nl is het alvast mogelijk om te reserveren. Bezoekers kunnen reserveren voor een diner, met tussen de gangen door lezingen en performances.

Programma
De Literaire DIS zoomt in op het thema ‘de nieuwe nieuwsgierigheid’. In het programma wordt ingegaan op democratie, en bijvoorbeeld nieuwe manieren van collectieve besluitvorming of de rol van journalistiek.

Kennisssessie meertalig opvoeden 9 november

Kennissessie: 9.15 – 12.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur) in Leeuwarden

Bij meertaligheid in Fryslân denken we al snel aan het Nederlands en het Fries. In de provincie wonen echter wel 70 verschillende nationaliteiten. Dit vraagt om een bredere kijk op moedertaal of thuistaal. Als ouders hun kind meertalig willen opvoeden, hoe doe je dat dan? Zijn meertalige kinderen slimmer? Of is een meertalige opvoeding onnodig ingewikkeld voor een kind? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens deze interactieve Kennissessie.

De Kennissessie meertalig opvoeden biedt inspiratie voor professionals die in de praktijk met meertaligheid te maken hebben. Bibliothecarissen, medewerkers van consultatiebureaus en kinderdagverblijven, leerkrachten en beleidsmedewerkers: wees welkom op 9 november bij BSF.

3 november programma Landelijke dag Basisvaardigheden

Gemakkelijk een weg vinden en meedoen in de samenleving is niet voor iedereen eenvoudig. Het ontbreekt 4 tot 6 miljoen Nederlanders aan basisvaardigheden als computeren, lezen en rekenen. Dat zijn mensen uit je kennissenkring, van kantoor of een vereniging, maar ook nieuwe Nederlanders, jong en oud.

Wat doen bibliotheken, gemeenten en andere organisaties om ze daarbij te helpen? En wat kunt u – nog meer – doen? Kom naar de Landelijke dag Basisvaardigheden op 3 november in Schouwburg Odeon in Zwolle. Het programma is nu bekend! Aanmelden kan nog tot 8 oktober.

Gedeputeerde Poepjes op werkbezoek

Vrijdag 23 september was gedeputeerde Poepjes op werkbezoek bij de BSF. Ontzettend leuk om haar en haar collega’s te vertellen over onze projecten en met elkaar in gesprek te gaan.

We hebben haar o.a. verteld hoe we binnen Friesland collectioneren voor de bibliotheken, over het bibliotheekproject tijdens CH2018 Leen een Fries, onze producten rondom meertaligheid, Linked Open Data en Frysklab.  Tijd ging veel te snel!

13 oktober kennissessie over vluchtelingen & de Bibliotheek

BSF organiseert op donderdag 13 oktober (9.30 – 12.00) een kennissessie over vluchtelingen & de Bibliotheek. Want wat kan de Bibliotheek voor vluchtelingen betekenen? Hoe kan de Bibliotheek de plek zijn waar het debat over en de ontmoeting met vluchtelingen plaatsvindt? Landelijk zijn diverse initiatieven ontwikkeld en ook lokaal zijn bibliotheken volop in beweging. Kortom een actueel en relevant thema waarbij de Bibliotheek als centrum voor ontmoeting, ontwikkeling en debat een bijzondere plek inneemt.

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via secretariaat@bfrl.nl.

Kennissessie makerswereld wordt verzet naar oktober!

Donderdag 22 september hadden we een kennissessie over makerswereld en makerspaces gepland. Deze wordt verplaatst naar eind oktober. Reden is hiervoor dat veel mensen aangeven graag aanwezig te willen zijn, maar vanwege drukke agenda’s niet kunnen. September is blijkbaar een drukke maand. Omdat we zoveel mensen de gelegenheid willen geven om aan te schuiven, verzetten we de datum. Deze week maken we de nieuwe datum bekend!

Tijdens deze sessie wordt het nieuwe educatieve aanbod van FryskLab gepresenteerd. We hebben via Skype contact met dé grondlegger van FabLabs in de Bibliotheek en Waag Society leert ons over actuele ontwikkelingen op het gebied van maakonderwijs. Deze inspiratiesessie geeft antwoord op vragen over zowel de oprichting van een FabLab als de doorontwikkeling ervan.

Van VAR-wel naar modelovereenkomst

De VAR-verklaring is sinds 1 mei 2016 vervangen door een nieuw systeem van modelovereenkomsten. Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 is er sprake van een transitieperiode. Wat houdt deze nieuwe maatregel in? Wat zijn de consequenties voor opdrachtgevers? Lees meer>>

 

 

Het Moordspel 2016 met Elfie Tromp

Dit jaar tijdens de Spannende Boekenweken (3 t/m 19 juni) presenteren de Friese bibliotheken voor de vijfde keer Het Moordspel. Deze editie schrijft Elfie Tromp een spannend verhaal. Elfie debuteerde in 2013 met de roman Goeroe. Haar tweede roman Underdog is onlangs gepubliceerd en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Je kunt Elfie ook kennen van De Wereld Draait Door of de Nationale Boekenquiz. Elfie heeft zich een aantal dagen teruggetrokken in het Friese Hemelum om aan een bloedstollend verhaal te werken, dat zich afspeelt in dezelfde plaats. Naast de Friese bibliotheken bieden ook Biblionet Groningen en Drenthe dit jaar Het Moordspel aan.

Cultuurcoach van Kunstkade Roos Heesterbeek

“Onze visie op kunstonderwijs is dat juist de leraren zelf aan de slag gaan. We willen hen meegeven dat je geen ballerina hoeft te zijn om dansles te kunnen geven. De cultuurcoaches zijn er om samen mee te leren, om juist fouten te maken.” Aldus Cultuurcoach bij Kunstkade Roos Heesterbeek. In een gesprek met BSF vertelt zij honderduit over haar werk, de meerwaarde van kunstonderwijs en plaatst ze een kritische noot bij de hedendaagse roep om talent. Als Cultuurcoach in de gemeente Leeuwarden werkt Roos op diverse scholen aan de meest uiteenlopende projecten. Zo maakten kinderen in het kader van een project over De Gouden Eeuw een portret in die stijl met alledaagse voorwerpen. Lees meer>>

Jacques Malschaert gekozen voor Board of Trustees OCLC

“Some people say we are not in a period of change but in a change of periods.” Met deze woorden begon directeur van BSF Jacques Malschaert  onlangs zijn speech voor de Global Council van OCLC. OCLC is een samenwerkingsverband van bibliotheken wereldwijd zonder winstoogmerk dat research doet, programma’s ontwikkelt en services biedt die bibliotheken helpen om de kennis van de wereld te delen en de achterliggende werkprocessen. Jacques is naar aanleiding van zijn speech benoemd tot lid van de Board of Trustees van OCLC. Een bijzondere prestatie! In een persoonlijk verslag vertelt hij alles over dit proces. Lees meer >>

Makersonderwijs

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bracht onlangs een bezoek aan de Frysklabbus. Bussemakers gaf blijk van grote belangstelling voor innovatie in de bibliotheekbranche. In anderhalve minuut deelt Bussemaker in dit filmpje op heldere wijze haar visie op bibliotheken en makersonderwijs. Dit belooft wat voor de toekomst! (Foto: Hans Jellema)

Deze week was Jeroen de Boer namens Frysklab te gast bij BNR Nieuwsradio om te vertellen over de makersbeweging in Nederland. Luister hier naar deze uitzending.

Kennissessies 2016

Op woensdag 30 maart zijn we van start gegaan met de eerste Kennissessie van het jaar: een praktische workshop van fotograaf Ruben van Vliet. Hij leerde ons de fijne kneepjes van het vak. Want hoe maak je nou met je smartphone of I-pad goede foto’s voor social media? Op 13 april vindt de Kennissessie over narrowcasting plaats.

Op het programma 2016 o.a. nog meer: vrijwilligersbeleid, meertaligheid, programmering & de toekomst van het onderwijs.

Bibliotheken aan de slag met Makerboxes

In Friesland zijn de bibliotheken aan de slag gegaan met Makerboxes. Makerboxes is een concept van Ake Nygren waarmee je je eigen kennis (en passie) op het gebied van maken en digitale ontwikkeling kunt ontdekken. De makerbox is letterlijk een doos waarin een klein mobiel fablab huist.

Er zijn 8 makerboxes, ieder met een eigen element: culturel, cognitive, constructive, communicative, confident, creative, critical and civic society. Aan de hand van deze elementen en met minimale instructie ga je aan de slag met de onderdelen uit de makerbox. Je ontdekt wat je al weet, maar leert ook verder te denken dan je eigen kader. De workshops zijn onderdeel van het programma MediaWijzerMakers van FryskLab. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jeroen de Boer.

Natafelen met Literaire DIS

De Friese bibliotheken hebben dit jaar een tweede succesvolle editie georganiseerd van het literaire en culinaire festival, de Literaire DIS. Tijd nu om na te tafelen! Cultuurredacteur Kirsten van Santen in de Leeuwarder Courant: ‘Met de literaire DIS hebben de Friese bibliotheken een prachtig culinair en cultureel concept neergezet dat navolging verdient’.

Frysklab wint prijs Mediawijzer.net

Op dinsdag 15 december heeft FryskLab van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) de Mediawijzer.net aanmoedigingsprijs 2015 uitgereikt gekregen in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Deze prijs werd dit jaar voor het eerst toegekend aan projecten die op een eigen, unieke wijze mediawijsheid bevorderen. FryskLab deelt deze aanmoedigingsprijs samen met FabLab Zeeland, een initiatief van de Zeeuwse Bibliotheek. Namens BSF hebben directeur Jacques Malschaert en het team van FryskLab de prijs in ontvangst genomen.

Meld je aan voor kennissessie LOD op 16 december

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor de kennissessie ‘Linked Open Data’: de kracht van delen en open informatie. Tijdens deze kennissessie kijken we naar wat de kracht is van het delen van open informatie, nu en in de toekomst. Naast aandacht voor de technologie rondom LOD kijken we nadrukkelijk naar wat Linked Open Data voor jouw organisatie kan betekenen. De sessie start om 9.30 uur en we eindigen om 12.00 uur. Aanmelden kan via secretariaat@bfrl.nl.

2700 middelbare scholieren doen mee met De Koers

Nu al doen 18 scholen met in totaal 2700 leerlingen mee met het leesbevorderingstraject ‘De Koers’! De Koers is opvolger van de succesvolle pilot van ‘Les No’ van vorig jaar waarin Grutte Pier centraal stond. BSF is initiatiefnemer en heeft samen met een aantal partners uit het Frysk Platfoarm (PLF) dit leesbevorderingsproject opgezet.

Zoals het aantal aanmeldingen laat zien, zijn de scholen erg enthousiast over het project. Met name over het totaalpakket. Naast het boek ‘De deikoersen fan Remco’, waar ook een audio- en meelees versie van is, heeft het Cedin de lessenserie ‘Koers hâlde’ (incl. lesbrief) ontwikkeld. Omrop Fryslân heeft een jeugddramaserie over de dilemma’s van een jonge wielrenner geproduceerd. Het doel is dat leerlingen plezier krijgen in het Fries lezen. Het stimuleren van leesplezier staat daarom voorop in de lesmaterialen.

Bibliotheek speelt belangrijke rol in maakonderwijs

Het Platform Maker Education (PME) is eind september van start gegaan. Staatssecretaris Sander Dekker heeft hiervoor het startschot gegeven. Het platform is tot stand gekomen op initiatief van BSF, Waag society en college de Populier in Den Haag.

Het platform gaat met steun van het Ministerie OCW maakonderwijs in Nederland op de kaart zetten. Met de komst van het PME is de Bibliotheek onderdeel geworden van een belangrijke landelijke onderwijsinnovatie en wordt een belangrijke partner in de ontwikkeling van het maakonderwijs in Nederland.

De Bibliotheek op school is succesvol

Het gaat goed met de Bibliotheek op school (dBos) voor de basisscholen. Binnenkort komen de cijfers beschikbaar van de eerste enquête die door de Koninklijke Bibliotheek vanuit het Bibliotheek Onderzoeksportaal is uitgevoerd. Het thema is ‘educatie’. We zijn benieuwd naar de groeicijfers van dBos, maar vorig jaar waren ze al indrukwekkend. Na jarenlange dalingen zien we lokaal stijgingen van de jeugduitleningen met percentages tussen de 10 en 20 procent. En het effect van dBos op de verbetering van de taalvaardigheid is dit jaar wetenschappelijke aangetoond.

De stap die bibliotheken zetten om letterlijk naar de schoolgaande jeugd toe te bewegen, lijkt een heel succesvolle te worden. SPN (samenwerkende PIO’s Nederland, waar BSF deel vanuit maakt) speelt in deze verandering een belangrijke rol door het landelijke team te leveren dat deze transitie begeleidt en ondersteunt.

Jeroen de Boer genomineerd voor Beste Bibliothecaris

Hoe geweldig is dit? Onze collega Jeroen de Boer is genomineerd voor Beste Bibliothecaris van Nederland 2015! Daar zijn we natuurlijk erg trots op.
Jeroen is samen met Erik Boeksteijn en Margot Bosch genomineerd voor deze verkiezing. Wie er wint, wordt bepaald door een publieke stemming en een beoordeling door een vakjury.

Helaas zijn de stembussen al gesloten.
Uitslag wordt vrijdag 27 november bekend gemaakt tijdens het slotfeest van Nederland Leest.

 

 

Friese bibliotheken organiseren literair festival de Literaire DIS

Jaarlijks viert de Bibliotheek in november samen met haar leden het plezier van lezen, verhalen en boeken tijdens de landelijke campagne Nederland Leest. Van 12 tot en met 28 november organiseert de BSF namens de Friese bibliotheken in samenwerking met de leukste restaurants en theaters in Fryslân het unieke literaire festival: de Literaire DIS. Na de succesvolle eerste editie in 2014 bieden de Friese bibliotheken dit jaar een nog mooiere avond uit met eten, theater, muziek en korte verhalen geïnspireerd door de bundel ‘Korte Verhalen’ samengesteld door de grootmeester van het Zeer Korte Verhaal (ZKV) A.L. Snijders.

Wie is Neushoorn?

Sinds januari dit jaar mogen wij voor Neushoorn de financiële en salarisadministratie verzorgen. Hier zijn we heel blij mee. Qua bekendheid timmeren ze behoorlijk aan de weg. Voor wie nog wel in eerste instantie denkt aan een dier dat rondstruint op de savanne: Neushoorn is de creatieve hotspot in Leeuwarden. Neushoorn heeft twee podia, meerdere oefenruimtes en culturele productieruimtes, ruimtes voor workshops en kantoorruimte voor start-ups.

Het gebouw waarin Neushoorn gehuisvest wordt zal dit najaar klaar zijn. Er worden concerten, dance-events, festivals, voorstellingen, films en dans geprogrammeerd. We zijn erg nieuwsgierig en wensen onze nieuwe klant veel succes met de start dit najaar!

Meer weten over Neushoorn? Kijk op www.neushoorn.nl of check facebook.com/neushoornleeuwarden

 

Nieuwsbrief gemist

Wil je graag nieuwsbrieven van dit jaar teruglezen?
Dat kan!

Nieuwsbrief september
Nieuwsbrief juni

Nieuwsbrief april
Nieuwsbrief maart 
Nieuwsbrief januari

Fries erfgoed hub RedBot.frl online

Tot 2018 wordt er door twaalf Friese organisaties intensief samengewerkt aan het digitaliseren van een groot deel van het Fries cultureel erfgoed. De Fries erfgoed hub RedBot.frl is vanaf nu de online portaal voor informatie over digitaal Fries cultureel erfgoed. Denk daarbij aan atlassen, schilderijen, museumcollecties, films en foto’s, monumenteninformatie, juridische stukken, notariële akten, Friese literatuur en publicaties in tijdschriften en kranten of prenten en tekeningen. Het prestigieuze meerjarenproject dat al eerder in het nieuws kwam onder de titel Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed wordt gefinancierd vanuit het provinciale investeringsprogramma Wurkje foar Fryslân.

BSF adviseert over de infrastructuur van het zoeksysteem voor RedBot. Daarnaast is BSF aanspreekpunt voor de verbinding van RedBot met de webomgeving van de Friese Bibliotheken.

Friese bibliotheken & CH2018

In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Een belangrijk evenement voor heel Fryslân. De Friese bibliotheken willen graag een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele hoofdstad en het behalen van haar doelen. Vorig jaar is daarom een projectteam aan de slag gegaan met benoemen van doelen en het inventariseren van mogelijkheden voor de invulling van een provinciaal programma.

Hieruit is een ambitieus plan gerold. Uitgangspunt voor dit plan was dat het moest gaan om een gezamenlijk programma van de Friese bibliotheken, het ook na 2018 nog bruikbaar is en de brede maatschappelijke rol van de Bibliotheek zichtbaarder maakt.

BSF controleert RFID-leveranciers

Bij een landelijke test van de RFID labels in de bibliotheken bleek dat de leveranciers vaak wat losjes omgingen met het inrichtingsmodel van de RFID labels. BSF heeft in een landelijke klankbordgroep meegewerkt aan het opstellen van een protocol voor certificering. Dit protocol beschrijft waaraan de inrichting van een RFID aan moet voldoen. BSF blijft de komende tijd steekproefsgewijs de inzendingen van leveranciers controleren.

Ontmasker de moordenaar!

“Ze had gelijk, haar breinaalden waren gevonden. De twee pennen staken uit het lichaam…” (uit proloog).

Het Moordspel is inmiddels bij het vijfde deel en nadert de ontknoping. Heb je de eerste delen gemist, je kunt ze makkelijk teruglezen op www.hetmoordspel.nl. Wil je snel op de hoogte zijn als de ontknoping online staan, like dan facebook.com/bibliotheekfryslan. Daar wordt in het weekend een extra hint bekend gemaakt. Volg het verhaal, spoor de dader op en stem! Het Moordspel duurt tot en met 10 juni. Doe mee!

Bibliotheek in het voortgezet onderwijs

De Bibliotheek Op School (dBos) betekent samenwerken aan verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen. Niet alleen in het basisonderwijs, maar ook in het voortgezet onderwijs! Hierdoor ontstaat er een doorgaande leeslijn van 0 tot 18 jaar.

Voor de samenwerking met het VMBO, schrijft Kunst van lezen voor komend schooljaar een stimuleringssubsidie uit. Binnen het Fries Bibliotheek Netwerk starten Bibliotheken Zuidoost Fryslân en Bibliotheken Noord Fryslân met een VMBO-school in hun regio het programma dBos VO. De verwachting is er dat er voor 2016 opnieuw budget beschikbaar komt.

Kennisdagdeel Boetevrij naar najaar

Op 11 juni stond het kennisdagdeel over de Boetevrije Bibliotheek gepland. In eerste instantie was de visie en opzet van Bibliotheek Rivierenland de insteek van het kennisdagdeel. Maar de (landelijke) ontwikkelingen rondom dit onderwerp gaan snel en brengen veel discussie los, met name de ontwikkelingen rondom de Nationale Bibliotheekpas. In deze plannen is ‘boetevrij’ onderdeel van de nieuwe abonnementenstructuur. Op 18 juni in de Algemene Ledenvergadering van de VOB wordt het nieuwe voorstel besproken.

Nieuwe datum in najaar
We willen graag een goed beeld geven van de boetevrije bibliotheek, het brede kader laten zien en óók de eventuele discussie goed voeren. Daarom willen we graag wachten met de definitieve invulling en timing van dit kennisdagdeel tot na de Algemene Ledenvergadering. Dit betekent dat 11 juni vervalt en het kennisdagdeel naar verwachting in september of oktober terugkomt. De datum maken we ruim van te voren bekend.

Vragen
Heb je vragen of wil je graag meedenken over de definitieve invulling, neem dan contact op met Elly Bouwma

Marketingkalender 2015

Dit jaar is voor de derde keer een provinciale marketingkalender ontwikkeld waarin de Friese bibliotheken gezamenlijk werken aan ontwikkeling, behoud en werving van leden en zichtbaarheid van de Bibliotheek.

Dit jaar ligt de focus op het vergroten van de zichtbaarheid van de (maatschappelijke) waarde van de Bibliotheek. Activiteiten die hieruit voortvloeien zijn het gezamenlijk ontwikkelen van een compact strategisch marketingkader, gebruik maken van de kansen van social media en het verkennen van nieuwe businessmodellen. Voor de laatste twee onderwerpen worden kennisdagdelen georganiseerd op 28 april en 26 mei. Andere onderdelen zijn het vervolg van het ledenmanagement (pilot inzetten belteam voor het nabellen van debiteuren en proefabonnementleden), rapport ledenverloop, campagne maand van het spannende boek en de Literaire DIS. Meer weten? Neem contact op met Barbra Bloemink.

Shortlist Beste Bibliothecaris

Het is jullie vast opgevallen dat onze eigen Jeroen de Boer op de shortlist staat voor de verkiezing van Beste Bibliothecaris van Nederland 2015. Daar zijn we natuurlijk trots op! De andere twee finalisten zijn Erik Boekesteijn en Margot Bosch. Nog even geduld, het stemmen kan pas in oktober.

Net als in voorgaande edities hebben lezers, na een oproep van de redactie, een collega voorgedragen die zijn of haar stempel op het vak heeft gedrukt. Uit deze nominaties zijn door de selectiecommissie drie kandidaten gekozen die strijden om de eindzege. Wie dat wordt, bepalen jullie, want in oktober kan iedereen op de site van Bibliotheekblad gedurende vier weken stemmen op zijn of haar favoriete kandidaat, die zichzelf in een video van maximaal drie minuten profileert. De winnaar wordt op donderdag 26 november bekend gemaakt.

Tegelijkertijd wordt ook de Beste Bibliotheek gekozen. De shortlist voor deze verkiezing bestaat uit de volgende bibliotheken: Alkmaar Overdie, Chocoladefabriek Gouda, CODA, Apeldoorn, Eemhuis Amersfoort, Oude Pekela, Bibliocenter Weert.

28 april kennisdagdeel social media

BSF organiseert een interactief kennisdagdeel waarin we onder leiding van online strateeg Gerard Duursma kijken hoe we nog meer kunnen halen uit de mogelijkheden van social media en hoe we die kansen gaan grijpen. Daarbij neemt hij zijn ervaringen als adviseur bij bibliotheken Noord Fryslân natuurlijk mee.

Deze sessie is vooral bedoeld voor directeuren, beleidsmakers en medewerkers die marketing & communicatie in de portefeuille hebben. Meld je nu aan!

Programma kennisdagdelen 2015

De thema’s voor kennisdagdelen 2015 zijn bekend: Platform (Fries) schrijftalent, social media, aanbod Frysklab, nieuwe businessmodellen, boetevrije bibliotheek, ouderbetrokkenheid, Bibliotheek op School in het VO en Linked Open Data. Download hier het overzicht kennisdagdelen 2015

Per sessie maken we nog een uitgebreid programma bekend met daarin het tijdstip (eventuele) deelnamekosten en hoe je je kunt aanmelden. Noteer alvast in je agenda: op woensdagochtend 8 april wordt de eerste sessie over het Platform (Fries) schrijftalent georganiseerd.

Laat je inspireren, discussieer mee en deel kennis! We zien je graag bij een van de sessies.

 

Nieuwe aanpak ledenmanagement werkt!

De eerste voorzichtige resultaten laten zien (conversie van 39%) dat het werkt: nabellen van mensen die een proefabonnement hebben afgesloten.
Het nabellen gebeurt door een professioneel belteam en is onderdeel van de nieuwe aanpak ledenmanagement. Voor de bibliotheken in Fryslân is het zoeken naar een structurele oplossing voor het behoud en werving van leden een van de prioriteiten binnen de marketingkalender 2015.

Eerste resultaten Frysklab’s Makertour

Acht landen, twaalf steden en ruim 3500 kilometer op de teller. De Europese Makertour 2015 van Frysklab zit er op. Centraal reisdoel was het congres “The Art Of Invention” in Florence, georganiseerd door OCLC, waar Frysklab diverse presentaties gaf.  Op woensdag 18 februari is de Frysklab-bus van Bibliotheekservice Fryslân aangekomen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en presenteerden ze de eerste resultaten van de reis.

Eerste Digi-Taalhuizen in Friesland een feit

De eerste Digi-Taalhuizein in Friesland zijn inmiddels een feit. In september 2014 startten Bibliotheek Drachten, Oosterwolde en Haulerwijk. In december volgde Bibliotheek Sneek met een eigen Digi-Taalhuis en Leeuwarden (centrale) is op dit moment bezig met een in oprichting. Vrijwilligers en professionals werken er samen om laaggeletterden passend onderwijs aan te bieden. Het opzetten van de Digi-Taalhuizen wordt vanuit de BSF ondersteund en gestimuleerd.

BSF vervangt RFID in bibliotheken

Van afstand informatie lezen en vast leggen op tags/labels die op of in objecten zitten, dat is RFID.

Een techniek die niet meer weg te denken is in onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het zelf scannen van artikelen in de supermarkt. De bibliotheken in Friesland zijn in 2006 gestart met RFID.  Gezien de leeftijd van de systemen en de toegenomen mogelijkheden van de programma’s is het tijd voor vervanging. BSF heeft hiervoor onderzoek gedaan en begeleidt de vervanging.

Subsidietip: 30 nieuwe fondsen op naam

Nu het ondersteunen van cultuur, natuur en wetenschap geen vanzelfsprekende overheidstaak meer is, tonen steeds meer particulieren, bedrijven en stichtingen hun betrokkenheid. In 2014 werden 30 nieuwe CultuurFondsen op Naam ingesteld. Deze fondsen zijn in totaal goed voor een bedrag van € 5,9 miljoen. [bron: www.cultuurfonds.nl]

Literaire DIS volgeboekt

In totaal hebben zeven restaurants in Friesland meegedaan. Vijf restaurants waren helemaal uitverkocht en twee zaten op een paar lege stoelen na ook vol. Naast de restaurants vond de Literaire DIS ook in drie uitverkochte bibliotheken plaats. Gasten waren aangenaam verrast door het programma en 85% gaf aan uit te kijken naar de volgende editie.

Schoolschrijver van start in Friesland

Op maandag 26 januari is de vijfde editie van De schoolschrijver feestelijk gestart in de provincies Friesland, Groningen en in Amsterdam. Vanuit creativiteit en inspiratie bevordert de Schoolschrijver leesplezier, taalbeheersing en talentontwikkeling van kinderen. Binnen Friesland gaf gedeputeerde Jannewietske de Vries in OBS De Feart in Jubbega het startsein voor dit bijzondere leesproject.

Frysklab maakt Europese road trip #makertour2015

Friesland heeft de afgelopen periode kennis kunnen maken met het FryskLab. In deze voormalige bibliobus kan iedereen leren omgaan met onder andere 3D-printen en kan ervaren hoe het is om digitaal iets te ontwerpen om het daarna ook echt vast te kunnen houden. Maar de bus gaat verder! Binnenkort is het FryskLab namelijk ook in andere landen van Europa te bewonderen. Het wordt een reis van Leeuwarden naar Florence. Wil je meer weten of de reis volgen? Kijk op de website van FryskLab.

Check Voordeel met je biebpas

Je kent vast www.voordeelmetjebiebpas.nl al.
Aanbiedingen speciaal voor bibliotheekleden.

Zo zijn er interessante kortingen op voorstellingen (bijv. Stoner in de Lawei Drachten), concerten (bijv. Mozart Requiem en Kronungsmesse in de Grote Kerk in Leeuwarden) en uitjes (bijv. een bijzonder winteruitje in Kameleondorp Terherne). Hou het in de gaten, er zit vast iets voor je bij.

Lês No gestart met 1895 leerlingen

Lês No, het leesbevorderingsproject voor 12+ is gestart met 13 deelnemende scholen. Dit zijn 72 klassen en 1895 leerlingen en overtreft ruim onze verwachting. Met Lês No willen we jongeren in het voortgezet onderwijs stimuleren meer Fries te lezen. Maar ook leesplezier is een belangrijke doelstelling. Het is voor het eerst dat deze doelgroep met een dergelijk groot project wordt bereikt.

Frysklab wint de Victorine van Schaik-prijs

De Victorine van Schaick-prijs gaat naar een persoon/ personen die een bijzonder initiatief heeft genomen om het informatievak te vernieuwen. Het bestuur onder voorzitterschap van dhr. prof.dr. Frank J.M. Huysmans kent de prijs toe.

De prijsuitreiking vond plaats op het jaarlijks congres van het KNVI 18 november in Nieuwegein.

Nieuwsbrief BSF

Cultuureducatie voor VMBO – Subsidietip

Bent u werkzaam bij een culturele instelling en heeft u in samenwerking met minimaal één school een VMBO cultuureducatieproject dat u wilt uitvoeren? Dan kunt u bij het Fonds voor Cultuurparticipatie subsidie hiervoor aanvragen. U kunt tot dinsdag 3 februari 2015 13.00 uur een aanvraag indienen.

BSF jaaroverzicht

We zitten met de BSF midden in een transitie. Van een puur serviceorganisatie met een meer afwachtende houding, naar een klantgerichte organisatie die proactief is, nieuwe klanten zoekt, innovatief is en flexibel op veranderingen reageert. Hoewel we nog veel te winnen hebben, maken we grote stappen. We proberen met onze klanten mee te denken en producten en diensten op maat aan te bieden. Dit doen we voor bibliotheken, maar ook steeds meer voor nieuwe klanten. We zijn blij dat we ook voor hen van meerwaarde kunnen zijn. In ons jaaroverzicht 2013/2014 nemen we u mee in wie we nu zijn en laten we een greep uit onze projecten zien.

BSF jaaroverzicht 2013-2014

 

FryskLab aanwezig bij UITfestival

FryskLab staat dit jaar weer op het UITfestival van Leeuwarden. Dit jaar kunnen bezoekers o.a. 3 Dundu’s maken. Met materialen als staaldraad, hout en machines als de 3D printer en de lasersnijder maak je een eigen versie van het gezicht van het UITfestival, Dundu. Voor de gelegenheid hebben we hem een nieuwe naam gegeven: 3Dundu. Meer weten over FryskLab? Ga www.frysklab.nl.

Ook Bibliotheek Leeuwarden is aanwezig. In de stand bij de muziekkoepel in de Prinsentuin leven kinderen zich uit op echte typemachines en gaan ze op de foto met de levensgrote prentenboekfiguren Muis en Dikkie Dik. Volwassenen kunnen op het terras terecht voor (h)eerlijke koffie, een mooie prijsvraag en advies van de Bibliotheek en Volksuniversiteit.

 

 

Het Moordspel van bibliotheken is gestart

Vrijdag 30 mei is het Moordspel van de bibliotheken gestart. Het is de derde editie en wordt dit jaar voor het eerst landelijk aangeboden. Dit betekent dat alle bibliotheken het concept kunnen overnemen en heel Nederland mee kan doen. Dit jaar heeft thrillerschrijfster Marion Pauw het moordverhaal geschreven en daar zijn we trots op!

Top 5 Jannewietske de Vries in online boekenruilplatform in Burum

Op donderdag 26 juni om 17.00 uur wordt Boekenruil in Burum officieel gelanceerd door gedeputeerde Jannewietske de Vries van de provincie Fryslân. Zij zal haar persoonlijke top 5 in het online boekenruilplatform zetten en daarmee zijn haar persoonlijke favorieten voor alle Burumers beschikbaar.

Internationale belangstelling voor FryskLab

Op donderdag 8 mei vertrekt FryskLab van Leeuwarden naar het Deense Aarhus. FryskLab is het mobiele FabLab van Bibliotheekservice Fryslân. Vrijdag 9 en zaterdag 10 mei is FryskLab aanwezig bij een Mini Maker Faire in Aarhus Denemarken.

Mini Maker Faire is een internationaal evenement waarbij makers en uitvinders hun projecten presenteren en delen. De Bibliotheek van Aarhus (Culturele Hoofdstad van Europa in 2017) is organisator. Deense bibliotheken zijn geïnteresseerd om het mobiele concept zoals in Fryslân ontwikkeld ook in Denemarken in te zetten. Naast Denemarken krijgt het project, dat onderdeel uitmaakt van het bidbook fan Lwd2018, aandacht uit de hele wereld.

Leerlingen ROC Friese Poort starten met FryskLab Elements

Op woensdag 26 maart zijn leerlingen van ROC Friese Poort Drachten gestart met een pilot challenge over water en energie. De challenge is onderdeel van het lesprogramma FryskLab Elements en is geformuleerd samen met Vitens en Wetsus. Binnen de challenge worden de leerlingen uitgedaagd om bestaande ideeën en concepten te bestuderen, te verbeteren, te mixen en te kijken of er iets heel nieuws kan worden bedacht. Ook het pitchen van een concept en de marketing is onderdeel van de challenge.

Nationale Voorleeswedstrijd

Na een leuke en spannende voorleesmiddag heeft Froukje van der Woude van De CBS Ichtusschool uit Gytsjerk op 8 april jongstleden de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. De Friese voorronde wordt georganiseerd door BSF in samenwerking met de Bibliotheken. Op woensdag 21 mei aanstaande zal Froukje de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de eenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die gehouden wordt in het nieuwe muziekgebouw Tivoli Vredenburg in Utrecht.

BSF ontwikkelt Biebfeestquiz voor Kinderboekenweek

BSF ontwikkelt net als vorig jaar Biebquiz voor Bibliotheken. Deze quiz kunnen Bibliotheken inzetten tijdens de Kinderboekenweek voor kinderen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. Omdat dit jaar het thema ‘Feest’ is, heet de quiz daarom Biebfeestquiz. De Biebfeestquiz heeft een verrassend parcours met in totaal 10 lees- en feestopdrachten. De vragen gaan over alles wat met feesten en lezen te maken heeft. Met grappige opdrachten gaan de kinderen van opdracht naar opdracht.

Eerste FabLab in Friesland

Het eerste FabLab in Fryslân is een feit. FryskLab heeft per 18 december 2013 de officiële status van FabLab gekregen van Stichting FabLab Benelux. Ook is FryskLab hiermee het eerste officiële FabLab in Europa gestart door de Bibliotheek. FryskLab is een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. Met FryskLab onderzoekt BSF gedurende een pilot van drie jaar hoe de inzet van een mobiel FabLab bijdraagt aan de creatieve, technische en ondernemende vaardigheden van kinderen en jongeren.

Succesvolle conferentie Meer lezen, beter in taal

Openbare basisschool De Jasker in Nij Beets en de Van Maasdijkschool in Heerenveen waren woensdag 27 november het toneel van de conferentie ‘Meer lezen, beter in taal. Lezen in beweging’ georganiseerd door het Fries Bibliotheken Netwerk. ‘Kinderen die veel lezen, hebben daar hun hele leven profijt van.’ Alle zestig aanwezigen, beleidsmakers van gemeenten, bibliotheken en basisscholen, klimmen enthousiast de bus in en uit. Even snuffelen op de ene school, en dan weer op naar de volgende. Met eigen ogen zien wat het resultaat is als gemeente, bibliotheek en school structureel samen werken aan leesbevordering.

Inspiratieavond Tomke

Op 9 en 16 april worden er inspiratieavonden over het Tomke-project georganiseerd. Het thema ‘Ik bin Tomke’ van het nieuwe Tomke-boekje staat dan centraal. De avond start met een gezamenlijke inleiding gevolgd door een verrassend muzikaal intermezzo. Vervolgens kun je in twee rondes kiezen uit de workshops: ‘Kribelje mei Tomke’, ‘Emoties van peuters’ en ‘Fan wa bisto der ien?’ Tijdens de verloting aan het einde van de avond maak je ook nog kans op een unieke XL-Romkeknuffel!

Friese titels in e-booksapp van Bibliotheek

In december is de vakantiebieb van de Bibliotheken weer live gegaan. Tot en met 25 januari kan iedereen – ook niet leden – weer volop e-books lezen. Er is keuze uit selectie van thrillers, (streek)romans, kinderboeken en nu ook Friestalige titels. Het gaat om ‘Griene simmer’ van Bart Kingma (schrijver van het eerste moordspelverhaal!), ‘It geloksbern’ van Hilda Talsma en ‘De boumaster fan de aldehou’ van Douwe Tamminga. De Friese titels zijn beschikbaar gesteld door uitgeverij Elikser uit Leeuwarden. We zijn uiteraard ontzettend blij met deze samenwerking.

Hoe betalen we artiesten?

Bibliotheken huren regelmatig schrijvers en andere artiesten in voor lezingen en voorstellingen. Over hoe om te gaan met de betaling van deze mensen bestaat geregeld verwarring. Er bestaan namelijk verschillende manieren. In dit artikel lichten we alle manieren van betaling toe. Bij vragen kun je uiteraard contact opnemen met de salarisadministratie van de BSF, Gert Jan Pars of Chris Reer via salarisadministratie@bfrl.nl of telefonisch op (058) 2847758 of (058) 284779.

FAB the Library

De ontwikkelingen rondom FryskLab gaan snel. Subsidies beginnen binnen te komen en belangstelling (ook internationaal) groeit. Onlangs bezochten nog een groep Denen, Schotten en Noren Friesland voor onder andere een presentatie van FryskLab. Dezelfde dag was er ook een overleg met aantal mensen vanuit de Bibliotheken. Uit het gesprek met de Bibliotheken hebben we waardevolle input gehaald en veel informatie gedeeld. Bibliotheken gaven onder andere aan veel interesse te hebben in hoe je naast een mobiel FabLab ook een FabLab in de eigen vestiging start. Wat is daarvoor nodig? Wat is belangrijk? En wat vraagt het van medewerkers? Deze vraag sluit precies aan bij het project Fab the Library .

Programma Kennisdagdelen 2014

Het programma voor Programma Kennisdagdelen 2014 is klaar. De Kennisdagdelen zijn met name bedoeld voor het Fries Bibliotheken Netwerk, maar we nodigen ook veel organisaties en partners uit andere sectoren uit.

Zit er een interessant onderwerp voor je bij en wil je graag bij het Kennisdagdeel aanwezig zijn? Meld je dan aan bij afdeling Marketing & Communicatie via marcom@bfrl.nl of (058) 284 77 88.

Linked Open Data en de Bibliotheek

Linked open data, je hoort het steeds vaker. Wat is het eigenlijk en wat kan het voor Bibliotheken betekenen? Met linked open data (LOD) breng je samenhang aan in informatie; het maakt van woorden, unieke concepten. Elk concept wint aan betekenis als er meer beschrijvingen aan gelinkt worden. Daardoor krijgt de inhoud van webdocumenten meer betekenis en worden zoekresultaten nauwkeuriger. Er is een landelijke werkgroep die de mogelijkheden van LOD voor Bibliotheken onderzoekt, dit in de vorm van het project LOD – slavernij.

12 april symposium Alde Meuk

De Friese literatuur komt regelmatig in het nieuws met ingezonden stukken en heftige polemieken via de sociale media. Denk maar aan “het gedoe” toen de 10 titels voor de Friese inzending van de Frankfurter Buchmesse 2012 bekend gemaakt werden. Sommigen spraken zelfs van “âlde meuk”, omdat er werk van dode schrijvers tussen zat… Voor de organisatie van Sirkwy vormde dat aanleiding een symposium te organiseren over het thema klassiekers in de literatuur.  ‘Alde Meuk?’ is een initiatief van Bersa Tekstwurk, Taalburo Popkema, Bibliotheekservice Fryslân, Tresoar en Try Tekstwerk.

Project Boekenruil

Deel het bezit dat je hebt. Vanuit deze gedachte is het project Boekenruil in Burum ontstaan. Het project Boekenruil houdt dat er een webapplicatie wordt gemaakt die lokale boekenruil faciliteert en waarmee ook de collectie van de Bibliotheek wordt ontsloten. Deze webapplicatie wordt zichtbaar op het digitale dorpsportaal van Burum. Inwoners kunnen met de Boekenruilapplicatie zelf boeken aanbieden en lenen (lokaal), maar ook boeken bestellen uit de Bibliotheekcollectie. Hiervoor wordt in de gemeenschap een afhaalpunt gerealiseerd.

Landelijk interesse moordspel

De afgelopen twee jaar heeft de BSF samen met de Friese Bibliotheken met een toenemend succes het moordspel georganiseerd.

En dat is niet onopgemerkt gebleven. Er is vanuit het CPNB interesse om het moordspel over te nemen. Dit is geweldig nieuws omdat het moordspel dan verder kan groeien en het ook de Friese Bibliotheken iets oplevert.

Lees meer:

FryskLab helpt Alliade tijdens Serious Innovation met het oplossen van actuele zorgvragen

In oktober stond Frysklab van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) in samenwerking met partner Extelligentsia op Serious Innovation in Leeuwarden.  Zorggroep Alliade volgde in de FryskLab bus een open product design sessie. Onder begeleiding van experts gingen zij op zoek naar innovatieve oplossingen voor actuele zorgvragen. De opbrengst van deze sessie ging rechtstreeks naar Serious Request.

Beter sturen met liquiditeitsprognose

Bibliotheken en veel andere organisaties hebben op dit moment te maken met veranderingen. Veranderingen als het gaat om inkomsten, veranderingen in de markt etc. Bij veranderingen horen ook kosten en investeringen. Het is daarom van belang om een goede inzicht te hebben in de huidige en toekomstige liquide middelen. Liquiditeit houdt in of je op korte termijn je schulden kunt betalen. Je kijkt dan naar bezittingen die geld zijn of snel in geld om te zetten zijn. Een tool waarmee we organisaties helpen is een liquiditeitsprognose. We vertellen daar iets meer over.

Meerwaarde laten zien met de marketingkalender!

Het zijn roerige tijden voor de Bibliotheekbranche. Gemeenten bezuinigen flink op de Bibliotheek. De maatschappelijke waarde wordt steeds belangrijker en de meerwaarde van de fysieke vestiging staat ter discussie door de komst van ebooks. Het is meer dan ooit belangrijk om te laten zien wat de meerwaarde is van de Bibliotheek. Hiervoor ontwikkelen we de marketingkalender.

BSF start eigen Clouddienst

BSF is een pilot gestart met het gebruik van een intermediair platform tussen de computers van haar klanten en de Citrix-omgeving. Aanleiding is dat de huidige kantooromgeving niet aan alle wensen en eisen tegemoet komt. Bijvoorbeeld het overzetten van een powerpointpresentatie uit Citrix naar een laptop of USB-stick is zonder hulp van de afdeling ICT van de BSF niet mogelijk.

27 november Conferentie Meer lezen, beter in taal

Er ligt een belangrijke taak voor de Bibliotheek, het onderwijs en de gemeenten op het gebied van leesbevordering en taalvaardigheid. Om de samenwerking tussen deze partijen verder te intensiveren, wordt op 27 november de conferentie: Meer lezen, beter in taal georganiseerd.  Hierin vertellen we over de resultaten van de huidige aanpak en doelen voor de toekomst. Een bijzondere conferentie, o.a. omdat deelnemers met een tourbus ook zelf de resultaten van de aanpak gaan bekijken!

ExplorApp komt eraan

BSF heeft in samenwerking met De Heer Projecten de ExplorApp ontwikkeld. Met deze applicatie voor Android smartphones (versie 3.0 en hoger) is het mogelijk om op een aantrekkelijke, intuïtieve manier door de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC+) te bladeren. De achterliggende gedachte van ExplorApp is om de informatie uit de NBC op eenvoudige wijze beschikbaar te stellen aan eindgebruikers. Door gebruik te maken van de dwarsverbanden tussen collectie-items kan een gebruiker, uitgaand van een enkel boek of cd, op speelse en intuïtieve wijze door de bibliotheekcatalogus navigeren.

12 november kennisdagdeel over Beleefconcept

Op dinsdag 12 november organiseert Bibliotheekservice Fryslan samen met Bibliotheek Drachten een kennisdagdeel over het beleefconcept. Dit beleefconcept is ontwikkeld door Bibliotheek Drachten. Het programma start om 9.30 en eindigt om 12.00 uur (locatie: Bibliotheek Drachten). Iedereen die meer over het concept wil weten is welkom!

31 oktober kennisdagdeel over Bibliotheek in het VO

De educatieve diensten van Groningen, Friesland en Drenthe en Bibliotheek Hoogeveen organiseren gezamenlijk op 31 oktober een kennisdagdeel over de Bibliotheek op School in het voortgezet onderwijs: ‘Samenwerken aan lezen’. Wilt u daarbij zijn? U kunt zich nog tot 23 oktober opgeven bij Biblionet Drenthe via Marion Loos, m.loos@biblionetdrenthe.nl

BSF organiseert 11 november conferentie Laaggeletterdheid

BSF organiseert in samenwerking met het SIOB en het PSO Platform Leven Lang Leren/Laaggeletterheid, de landelijke Conferentie Bibliotheek en Laaggeletterdheid op 11 november a.s. De conferentie vindt plaats in het Museumkwartier in Den Bosch.

BSF tekent overeenkomst met leverancier in Belgie over SMC

Bibliotheekservice Fryslân en de Vlaamse onderneming Tracs Systems hebben een distributieovereenkomst van het product SocialMediaCaster getekend. Hiermee wordt Tracs exclusief leverancier van SocialMediaCaster in Vlaanderen. De overeenkomst werd in september getekend tijdens de conferentie Informatie Aan Zee.

Samenwerking met onderwijs en gemeente voor Bibliotheek op school

Veel Bibliotheken werken op dit moment hard aan de Bibliotheek op school. Er gebeurt veel: zo volgen de directeuren een training strategisch netwerken, is de eerste lichting leesconsulenten klaar met de opleiding, is er een interessante analyse van de monitorgegevens 2012-2013 beschikbaar en is er een aantrekkelijke stimuleringsubsidie.

Partners voor programma Voordeel met je Biebpas

De Harmonie, De Lawei, Thialf, Fries Museum, Volksuniversiteit en Aqua Zoo: een greep uit de partners die zich nu al hebben verbonden aan Voordeel met je biebpas. In de zomerperiode zijn er veel contacten met bedrijven en organisaties gelegd, met als resultaat nu al 15 grote partners en het aantal groeit. Op dit moment worden er concrete afspraken gemaakt over de aanbiedingen voor Bibliotheekleden.

FryskLab voor het eerst in actie tijdens de UITmarkt in Leeuwarden

Op 1 september was Frysklab, het mobiele FabLab (Fabrication Laboratory) van Fryslân, voor het eerst in actie tijdens de UITmarkt in Leeuwarden. FryskLab is een initiatief om kinderen en jongeren op een leuke en inspirerende manier kennis te laten maken met nieuwe technische mogelijkheden. Kennis die ze nodig hebben om zich in een snel veranderende wereld manifesteren.

De Facebook campagne van de Friese Bibliotheken; de resultaten tot nu toe

Een succesvolle Facebookcampagne. Hier heb je toch een groot budget en veel tijd voor nodig? Natuurlijk vergroot dit je mogelijkheden. Maar ook met een kleiner budget is het mogelijk een succesvolle campagne op te zetten. Een voorbeeld hiervan is het Moordspel van de Friese Bibliotheken.

Inspiratie voor uw (maatschappelijke) organisatie: TEDtalk Simon Sinek

INSPIRATIE – Wat is het geheim achter het succes van bedrijven als Apple? Marketeer Simon Sinek onderzocht waarom de meest invloedrijke bedrijven succes hebben. Hij ontdekte dat deze merken allemaal hetzelfde denken, handelen en communiceren.

Bibliotheken en de makersbeweging: een verbinding voor de toekomst

Bevordering van leren en kennis is voor Bibliotheken altijd een belangrijk speerpunt geweest. Zoals Bibliotheekinnovator David Lankes stelt: ‘Librarians improve society through facilitating knowledge creation in their communities.’ Maar hoe pak je als Bibliotheek een rol in een maatschappij die van iedereen nieuwe vaardigheden vraagt.

Onze klanten en partners

Bibliotheken zijn en blijven onze basis: al meer dan vijftig jaar werkt Bibliotheekservice Fryslân voor de Friese Bibliotheken. Daar zijn we trots op. Ons werk voor bibliotheken is mogelijk dankzij substantiële subsidie van de provincie Fryslân. Een greep uit onze klanten en partners:

Wie voor wat?

Willemijn van de Walle
Adviseur marketing en communicatie
058 284 7789
w.vandewalle@bfrl.nl

Martin Amperse
Manager Facilitair bedrijf
058 - 284 77 50
M.Amperse@bfrl.nl

Barbra Bloemink
Manager Kennis- en Innovatiecentrum
058-284 77 87
B.Bloemink@bfrl.nl

Jeroen de Boer
Domeinspecialist Nieuwe media
058-2847743
J.deboer@bfrl.nl

Elly Bouwma
Adviseur marketing en communicatie
058-284 77 88
E.Bouwma@bfrl.nl

Bertus Douwes
Projectleider
058 - 284 77 62
A.douwes@bfrl.nl

Bert Fleer
Programmamanager
058 - 2847748
B.Fleer@bfrl.nl

Gerrit Huizenga
planner logistiek en gebouwenbeheer
058-2847735
g.huizenga@bfrl.nl

Klaas Jonkers
ICT advies
058-2847763

Aan Kootstra
Domeinspecialist digitaal
058- 284 77 28
a.kootstra@bfrl.nl

Jacques Malschaert
Directeur / bestuurder
058- 284 77 00
j.malschaert@bfrl.nl

Hilly van der Molen
Bestuursadviseur
058-284 7701
h.vandermolen@bfrl.nl

Gertrud Palstra
Domeinspecialist Fries & meertaligheid
058-284 77 23
G.Palstra@bfrl.nl

Mark van der Steen
DTP/ Vormgever
058-2847780
vormgeving@bfrl.nl

Janneke Straatsma
Domeinspecialist Bibliotheek & onderwijs
058 - 284 77 21
j.straatsma@bfrl.nl

Gerben Yedema
Manager ICT
058-284 77 60
G.yedema@bfrl.nl

Contact

Wanneer u onderstaand contactformulier invult, neemt BSF contact met u op. U kunt zelf aangeven met welke afdeling u contact wilt en op welke dagen u bereikbaar bent.
Adresgegevens

Zuiderkruisweg 4
8938 AP, Leeuwarden
(058) 284 77 84
info@bfrl.nl

Algemene informatie | Bedrijfsplan